U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

SEP 12 201

Dr. Joshua T. Chard, Ph.D.
Altec Industries, Inc.

33 Inverness Center Parkway
Birmingham, AL, 35242

Dear Dr. Chard:

Thank you for your January 18, 2012, letter to the Occupational Safety and Health
Administration’s (OSHA) Directorate of Construction. You have specific questions regarding
the application of the OSHA fall protection standard as it applies to the use of a personal fall
arrest system on an aerial lift, specifically 29 CFR 1926.502(d)(16). This letter is OSHA’s
interpretation of the requirements discussed.'

Question 1: Will OSHA consider the use of a personal fall arrest system that meets the criteria
and protocols contained in appendix C to subpart M - Fall Protection to be in compliance with
the provisions of § 1926.502(d)(16)?

Reply: Yes. As you know, OSHA’s standard at 29 CFR 1926.502(d) addresses personal fall
arrest systems, and subparagraph 502(d)(16) specifically includes criteria for such devices when
stopping a fall. Appendix C is provided to serve as a guide to assist employers in complying
with the test requirements of § 1926.502(d).

A note to §1926.502(d)(16) states:

If the personal fall arrest system meets the criteria and protocols contained in appendix C to
subpart M, and if the system is being used by an employee having a combined person and tool
weight of less than 310 pounds (140 kg), the system will be considered to be in compliance with
the provisions of paragraph (d)(16) of this section.

Appendix C states:

" [S]erves as a non-mandatory guideline to assist employers comply with the requirements in
§1926.502(d). Paragraphs (b), (c), (d) and (e) of this paragraph describe test procedures which
may be used to determine compliance with the requirements in §1926.502(d)(16).

Therefore, if an employer can verify that a personal fall arrest system meets the criteria and
protocols in appendix C, then OSHA will consider the equipment to be in compliance.

' On August 22, 2011, OSHA issued guidance to the regional administrators regarding the use of fall protection on
aerial lifts during construction activities. This memorandum is found here:

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show document?p table=INTERPRETATIONS&p id=27731




Question 2: Will OSHA consider the use of a personal fall arrest system tested using the criteria
and protocols contained in appendix C to subpart M - Fall Protection to be in compliance with §

1926.502(d)(16)(iii)?
Reply: Section 1926.502(d)(16)(iii) states:

Personal fall arrest systems, when stopping a fall, shall be rigged such that an employee can
neither free fall more than 6 feet (1.8 m), nor contact any lower level.

Appendix C provides guidelines on how employers can determine whether a particular personal
fall arrest system will meet the requirements of § 1926.502(d)(16)(iii). However, it is important
to note that the guidelines in appendix C are not an alternative means of compliance. The
guidelines only provide testing procedures to determine whether a system is in compliance.2 The
tests in appendix C are useful to employers and manufacturers because equipment that passes the
tests will meet the requirements of the standard when properly used under similar conditions.

Appendix C (d)(2)(ii1) states:

The test weight should fall free from the anchorage level to its hanging location (a total of 6 feet
(1.83 m) free fall distance) without interference, obstruction, or hitting the floor or ground during

the test.

OSHA will consider a personal fall arrest system tested using the criteria and protocols in
appendix C to be in compliance with § 1926.502(d)(16)(iii). However, in order for such
equipment to remain in compliance, it must be used properly by employees, and be in the same
condition as when successfully tested.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our
interpretation letters explain these requirements and their application to particular circumstances,
but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA’s
interpretation of the requirements discussed. Note that changes to OSHA rules may affect our
enforcement guidance. In addition, from time to time we update our guidance in response to new
information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA’s website at
http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the
Directorate of Construction at 202-693-2020.

Sincerely,

- Madg”

James G. Maddux, Director
Directorate of Construction

? Note that Appendix C (d)(2)(iii) requires that the lanyard length should be 6 feet plus or minus two inches (1.83 m
plus or minus 5 cm) as measured form the fixed anchorage to the attachment on the body belt or body harness. If
testing a lanyard of a shorter length, a registered professional engineer must modify the testing procedures
accordingly.
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